Uzkodu recepte

Uzkodas ir lielisks veids, kā dienas laikā uzmundrināt ķermeni un prātu. Neatkarīgi no tā, vai jūs meklējat ātru uzmundrinājumu starp mācību stundām vai rīta uzkodas, kas jums palīdzēs līdz pusdienām, uzkodas var sniegt jums enerģiju, kas nepieciešama, lai pārvarētu dienu. Tomēr ne visas uzkodas ir vienādas. Lai gan neveselīgas uzkodas, piemēram, čipsi un konfektes, var sniegt īslaicīgu enerģijas pieplūdumu, vēlāk tās var izraisīt arī kritumu. No otras puses, veselīgas uzkodas, piemēram, rieksti un augļi, nodrošina ilgstošu enerģiju un uzturvielas, kas organismam nepieciešamas, lai tas darbotos pēc iespējas labāk. Tāpēc nākamreiz, kad ķersieties pie uzkodām, pārliecinieties, ka tās ir tādas, kas palīdzēs jums gūt enerģiju visas dienas garumā.

5 uzkodu receptes

  • Kūpinātas sāls un etiķa skaidiņas
  • Scotch olas
  • Bocadillos de chorizo
  • Indonēziešu pavasara rullīši (Lumpia)
  • Cepts siers ar rozmarīnu un magoņu krekeriem

1. Kūpinātas sāls un etiķa skaidiņas

Sastāvdaļas

  • 4 lieli rūsas Burbank kartupeļi
  • 200 ml baltā vīna etiķa
  • Cepšanai: augu eļļa
  • 1 ēdamkarote kūpinātas jūras sāls
  • ¼ tējkarotes kūpinātas asās paprikas

Pagatavošana

  • Nomizojiet kartupeļus, tad ar mandolīnu sagrieziet plānās šķēlītēs un pārceliet uz bļodu. Pievieno etiķi un atstāj malā marinēties (30 minūtes). Nosusina un nosusina.
  • Tikmēr fritē uzkarsē eļļu līdz 160C. Pievienojiet kartupeļu šķēles pa daļām, nepārtraukti pagriežot, līdz tās kļūst gaiši zeltainas un kraukšķīgas (3-5 minūtes). Nosusināt uz absorbējoša papīra, pēc tam apvienot bļodā ar jūras sāli un papriku. Samaisiet un pasniedziet.

2. Scotch olas

Sastāvdaļas

  • 600 g maltas cūkgaļas
  • ½ sīpola, smalki sagriezta
  • 2 smalki sagrieztas ķiploka daiviņas
  • 1½ ēd.k. Dižonas sinepju
  • 1 ēdamkarote Vorčesteršīras mērces
  • 1 ēdamkarote timiāna
  • 1 tējkarote tabasko vai pēc garšas
  • 6 olas istabas temperatūrā un vēl 2 viegli saputotas olas olu skalošanai.
  • Putekļu noņemšanai: garšvielām bagātināti parastie milti.
  • 150 g smalkas sausas baltmaizes drupatas (3 tasītes)
  • Cepšanai: augu eļļa

Citronu majonēze

  • 2 olu dzeltenumi
  • 2 ēd.k. baltā vīna etiķa
  • 1½ ēd.k. Dižonas sinepju
  • 350 ml olīveļļas
  • Smalki sarīvēta 1 citrona miziņa un sula

Pagatavošana

  • Bļodā sajauciet cūkgaļu, sīpolus, ķiplokus, sinepes, Vorčesteršīru, timiānu un tabasko. Pagatavojiet pēc garšas un uzglabājiet ledusskapī līdz nepieciešamajam laikam.
  • Citronu majonēzes pagatavošanai pārtikas kombainā sajauciet dzeltenumus, etiķi un sinepes. Darbinot motoru, plānā vienmērīgā plūsmā pievieno eļļu, līdz tā kļūst bieza un emulģēta. Pievieno miziņu un sulu, pēc garšas pievieno garšvielas un līdz nepieciešamajam laikam uzglabā ledusskapī.
  • Uz vidējas uguns uzkarsē katliņu ar ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai, uzmanīgi pievieno olas un, laiku pa laikam maisot, vāra, līdz olas ir gatavas pēc jūsu ieskatiem (8 minūtes mīksti vārītām olām vai 10 minūtes cieti vārītām olām). Nosusiniet, atsvaidziniet zem auksta ūdens, nosusiniet un nomizojiet. Apberiet ar miltiem, nokratot pārpalikumus.
  • Vienu sesto daļu cūkgaļas maisījuma izlieciet rokās, ievelciet vārītu olu un uzmanīgi aplieciet ar malto gaļu, lai tā būtu klāt. Atkārto ar atlikušo cūkgaļas maisījumu un olām.
  • Katru olu bumbiņu pārkaisa ar garšvielām bagātinātos miltos, tad olu skalojamajā ūdenī, tad rīvmaizē un atstāj ledusskapī līdz nepieciešamajam laikam.
  • Uzkarsē eļļu fritētājā vai dziļajā pannā līdz 180C. Cepiet olas, laiku pa laikam pagriežot, līdz rīvmaize kļūst zeltaina un cūkgaļa ir apcepusies (6-7 minūtes; esiet uzmanīgi, jo karstā eļļa spļauj). Notecina uz absorbējoša papīra, pievieno garšvielas pēc garšas un pasniedz siltu vai aukstu ar citronu majonēzi.

3. Bocadillos de chorizo

Sastāvdaļas

  • Smalkai cepšanai: augu eļļa
  • 20 Padrón paprikas (skatīt piezīmi)
  • 600 g svaiga chorizo, sagriezta biezās šķēlēs (sk. piezīmi)
  • 12 mazi mīksti rullīši
  • Pasniegšanai: citrona šķēles

Alioli

  • 2 rupji sasmalcinātas ķiploka daiviņas.
  • 2 olu dzeltenumi
  • 1 ēdamkarote Dižonas sinepju
  • pa 150 ml augstākā labuma olīveļļas un saulespuķu eļļas.
  • 2 ēdamkarotes citrona sulas

Pagatavošana

  • Lai pagatavotu alioli, sasmalciniet ķiplokus ar šķipsniņu sāls, pārnesiet uz bļodu, pievienojiet dzeltenumus un sinepes un saputojiet. Plānā, vienmērīgā plūsmā pievieno eļļu, nepārtraukti sakratot, līdz tā ir emulģēta. Pievieno citrona sulu, 1 ēdamkaroti silta ūdens, pievieno garšvielas pēc garšas un saputo. Uzglabāt ledusskapī, līdz nepieciešams.
  • Uzkarsē 5 cm eļļas lielā katlā uz vidējas uguns un apcep papriku pa daļām, pagriežot, līdz tā kļūst zeltaina (30-40 sekundes; jāuzmanās, karstā eļļa var spļaut). Notecina uz absorbējoša papīra.
  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180C. Uzkarsē lielu pannu uz vidējas uguns. Pievienojiet chorizo pa daļām un cepiet, vienu reizi pagriežot, līdz kļūst zeltaini (2-3 minūtes).
  • Tikmēr pārgrieziet maizītes uz pusēm un uzsildiet cepeškrāsnī, līdz tās kļūst kraukšķīgas (2-3 minūtes). Uz abām pusēm uzsmērējiet alioli, uz pamatnes izvietojiet chorizo, tad papriku un aptiniet ar virspusēm. Pasniedziet ar citrona šķēlītēm.

4. Indonēziešu pavasara rullīši (Lumpia)

Sastāvdaļas

  • Cepšanai: augu eļļa un 60 ml (¼ glāzes) papildus.
  • 3 zeltaini šalotes, plānās šķēlītēs sagrieztas
  • 10 g smalki sagriezta ingvera (2 cm gabaliņš)
  • 2 smalki sagrieztas ķiploka daiviņas.
  • 200 g vistas krūtiņas, smalki sagrieztas
  • 2 tējkarotes kecap manis, plus papildus ēdienam.
  • 200 gm kāpostu, smalki sasmalcināti uz mandolīnas.
  • 1 burkāns, sagriezts plānās šķēlītēs
  • 100 g rupji sagriezti 100 gm pupiņu kāposti
  • 2 pavasara sīpoli, sagriezti plānās šķēlītēs
  • ½ tējkarotes čilli pulvera
  • 250 g m nomizotu vidēji lielu, nevārītu garneļu, smalki sagrieztu
  • 20 pavasara ruļļu iesaiņojumi, pārgriezti uz pusēm
  • 1 olas baltums, viegli sakults
  • Pasniegt: Apcepiet ar indonēziešu čilli mērci vai kecap manis.

Pagatavošana

  • Heat 2 tbsp oil in a wok over medium heat and stir-fry shallot, ginger and garlic until golden (2-4 minutes). Add chicken and kecap manis and stir-fry until chicken is cooked through (3 minutes). Season to taste, transfer to a bowl.
  • In the same wok, stir-fry cabbage, carrot, bean sprouts and spring onion in another 1 tbsp oil, adding a little extra oil if necessary. Season to taste, then add chilli and stir-fry until vegetables begin to wilt (2-3 minutes). Add 1 tbsp water to prevent mixture from burning, then add prawns and toss until they turn pink (1-2 minutes). Return chicken mixture to wok and heat through (1-2 minutes), adjust seasoning to taste, then transfer mixture to a colander to drain and cool completely.
  • Lay a spring roll wrapper on a work surface, place 2 tsp chicken mixture on one corner and roll to completely enclose filling, folding in sides. Brush edge of wrapper with eggwhite and seal. Repeat with remaining mixture and wrappers.
  • Heat oil in a deep saucepan to 170C. Deep-fry spring rolls in batches, turning occasionally, until golden and crisp (2-4 minutes; be careful as hot oil will spit). Drain on absorbent paper and serve hot with chilli sauce or kecap manis for dipping.

5. Cepts siers ar rozmarīnu un magoņu krekeriem

Sastāvdaļas

  • 1 apaļš balts siera siers (apmēram 400 g), piemēram, Camembert vai Brie.
  • 60 ml šardonē
  • 1 plānās šķēlēs sagriezta ķiploka daiviņa.
  • 5 mazi rozmarīna zariņi

Magoņu krekeri

  • 200 g izsijātu parasto miltu (1 1/3 tases)
  • 50 g izsijātu pilngraudu miltu (1/3 glāzes)
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 30 ml augstākā labuma olīveļļas, plus papildus suku uzklāšanai.
  • 2 ēdamkarotes magoņu sēklu

Pagatavošana

  • Magoņu krekeru pagatavošanai bļodā sajauciet miltus un cepamo pulveri, pievienojot 1 tējkaroti smalkas jūras sāls. Iejauc olīveļļu un 120 ml ūdens un ar rokām sajauc kopā. Viegli samīcīt, lai izveidotos gluda mīkla, izlīdzināt diska formā, ietīt plastmasas plēvē un atstāt ledusskapī, lai atpūstos (1 stundu). Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220C. Sadaliet mīklu 2 gabalos un katru no tiem izvelciet uz miltiem paberzētas darba virsmas līdz 2 mm biezumam. Sagriež 3 cm platos trīsstūros un pārliek uz paplātēm, kas izklātas ar cepamo papīru. Apsmērē ar olīveļļu, pēc garšas pievieno garšvielas, pārkaisa ar magoņu sēklām un cep pa daļām, līdz kļūst zeltaini un kraukšķīgi (6-7 minūtes). Pārliek uz režģa un atdzesē.
  • Samazināt cepeškrāsni līdz 200C. Ja jūsu sieram nav kārbas, ievietojiet to cepamajā traukā vai lielā ramekīnā, lai tas cieši pieguļ. Novietojiet uz paplātes, kas izklāta ar cepamo papīru, ar nelielu asu nazi 5 reizes caurduriet siera virsu, katrā caurumā iespraudiet ķiploka daiviņu un rozmarīna zariņu, aplejiet ar vīnu un cepiet, līdz siers kļūst viegli zeltains un ļoti mīksts (10-12 minūtes atkarībā no siera veida). Nedaudz atdzesē un pasniedz ar magoņu krekeriem.