abolu pirags

Ābolu pīrāgs

Ābolu pīrāgs, pazīstams arī kā “ābolu pīrāgs”, ir tradicionāls desertu delikatess, kas tiek baudīta jau gadiem ilgi. Šis pīrāgs parasti tiek pagatavots no sviesta mīklas, kas ir pildīta ar saldu un skābu ābolu pildījumu, kas iegūts no vietēji audzētiem āboliem. Pēc tam pīrāgu pārklāj ar kraukšķīgu smalkmaizītes virsmu, kas piešķir desertam gardu kraukšķīgumu un tekstūru.

Ābolu pīrāgs ir viens no galvenajiem desertiem daudzās ģimenēs, un to bieži bauda īpašos svētkos un svinībās, piemēram, Ziemassvētkos, Lieldienās un Jāņu dienā. Šo garšīgo pīrāgu var atrast arī daudzās kafejnīcās un maiznīcās visā valstī, kur to pasniedz kā mīļāko desertu. Ābolu pīrāgs ne tikai priecē mūsu gaumes kociņus, bet arī atspoguļo bagāto kulināro vēsturi un tradīcijas.

Sastāvdaļas:

  • 2 tases universālo miltu
  • 1/2 glāzes auksta sviesta, sagriezta mazos gabaliņos
  • 1/4 glāzes cukura
  • 1 olas dzeltenums
  • 1/4 glāzes auksta ūdens
  • 4-5 lieli āboli, mizoti un sagriezti plānās šķēlītēs.
  • 1/2 glāzes cukura
  • 1 tējkarote kanēļa
  • 1 ēdamkarote citrona sulas
  • 2 ēdamkarotes sviesta, sagriezta mazos gabaliņos

Pagatavošana:

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190°C.
  2. Lielā maisīšanas traukā samaisiet miltus, cukuru un sviestu. Ar mīklas blenderi vai ar pirkstiem samaisiet sastāvdaļas, līdz tās kļūst līdzīgas rupjām drupatām.
  3. Pievienojiet maisījumam olas dzeltenumu un aukstu ūdeni un maisiet, līdz izveidojas mīkla. Viegli mīcīt mīklu, līdz tā saplūst kopā kā bumba.
  4. Izvelciet mīklu uz miltiem paberzētas virsmas apmēram 1/8 collas biezumā. Izrullēto mīklu ievietojiet 9 collu pīrāga traukā un gar malām nogrieziet mīklas pārpalikumus.
  5. Citā bļodā samaisa šķēlēs sagrieztus ābolus, cukuru, kanēli un citrona sulu, līdz āboli vienmērīgi pārklājas.
  6. Izkārtojiet ābolu maisījumu uz mīklas pīrāga traukā. Apberiet ābolu virsu ar nelieliem sviesta gabaliņiem.
  7. Atlikušo mīklu izrullē 1/8 collas biezumā. Sagrieziet mīklu plānās strēmelēs un izkārtojiet tās režģī uz ābolu maisījuma.
  8. Cep pīrāgu iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 45-50 minūtes vai līdz garoza kļūst zeltaini brūna un pildījums burbuļo.
  9. Pirms pasniegšanas izņemiet pīrāgu no cepeškrāsns un ļaujiet tam atdzist vismaz 30 minūtes.