Salātu recepte

Salāti ir ēdiens, kas sastāv no nelielu pārtikas produktu (parasti dārzeņu vai augļu) gabaliņu maisījuma. Salātus bieži pasniedz kā piedevu vai uzkodu. Salāti ir arī populārs pamatēdiens. Salātus var pagatavot no svaigām sastāvdaļām vai citu ēdienu pārpalikumiem. Salāti ir veselīgs un uzturvielām bagāts ēdiens ar zemu kaloriju un tauku saturu. Salāti ir labs vitamīnu un minerālvielu avots. Salāti satur arī šķiedrvielas, kas ir svarīgas labai gremošanai. Salāti ir lielisks ēdiens cilvēkiem, kuri cenšas zaudēt svaru vai uzturēt veselīgu svaru. Salāti ir labs ēdiens arī diabēta vai sirds slimību slimniekiem.

5 salātu receptes

  • Cēzara salāti
  • Cobb salad
  • Santorini salāti
  • Augļu-salātu pančs
  • Jūras aļģu salāti Wakame

Cēzara salāti

Sastāvdaļas

  • 4 olas istabas temperatūrā
  • 60 ml citrona sulas (¼ glāzes)
  • 4 anšovu filejas (vai pēc garšas), kā arī papildu porcija pasniegšanai
  • 2 smalki sagrieztas ķiploka daiviņas
  • 1 tējkarote Vorčesteršīras mērces
  • 125 ml olīveļļas (½ glāzes)
  • 50 g smalki sarīvēta parmezāna un papildu ēdienam
  • pa 2 mazajiem kosiņiem un mazajiem sarkanajiem kosiņiem, atdalītām lapām

Ķiploku krutoni

  • ½ dienu vecas bagetes, plānās šķēlēs sagriezta
  • 100 ml olīveļļas
  • 3 ķiploka daiviņas, pārgrieztas uz pusēm

Pagatavošana

  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170C. Ievietojiet olas lielā karstumizturīgā traukā, pārlejiet tās ar verdošu ūdeni un atstājiet, līdz olas izkūst (15 minūtes). Nosusina, pēc tam uz īsu brīdi atsvaidzina zem auksta tekoša ūdens. Olas nomizo, pēc tam dzeltenumus pārnes virtuves kombainā (baltumus un čaumalas izmet). Pievieno citrona sulu, anšovus, ķiplokus un Vorčesteršīru un sajauc. Kad motors darbojas, plānā vienmērīgā plūsmā pievieno eļļu, līdz tā emulģējas, pēc garšas pievieno garšvielas, iemaisa parmezānu un atliek malā. Iegūst 400 ml.
  • Ķiploku krutoniem bagetes šķēles apsmērē ar eļļu, liek uz cepeškrāsns paplātes, cep, vienreiz pagriežot, līdz kļūst zeltainas un kraukšķīgas (8-12 minūtes), pēc tam pārziež ar ķiploku griezuma pusi.
  • Tikmēr uz servēšanas šķīvja izkaisiet kosa lapas, pārlejiet ar mērci, pārkaisiet ar parmezānu, anšoviem un kruatoniem un pasniedziet.

2. Cobb salad

Sastāvdaļas

  • 2 vistas krūtiņas, ar ādu (apmēram 200 g katra)
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 4 bekona šķēles bez mizas
  • 4 olas istabas temperatūrā
  • 1 kukurūzas vārpsta, noņemtiem kodoliem
  • 2 mazie kosa salāti, sagriezti kumosiņa lieluma gabaliņos
  • 1 neliels tomāts, sagriezts ķīliņos, izņemtas sēklas
  • ½ avokado, sagriezta šķēlēs
  • 100 g sasmalcināta Rokfora, sasmalcināts
  • Pasniegšanai: Sasmalciniet un uzkarsējiet. 1 ķekars maurloku, smalki sagrieztu.

Sinepju mērce

  • 2 ēdamkarotes šerija etiķa
  • 1 tējkarote sinepju ar sēklām
  • 1 maza ķiploka daiviņa, smalki sagriezta
  • 80 ml (1/3 glāzes) augstākā labuma olīveļļas

Pagatavošana

  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190C. Uzkarsē cepeškrāsnsizturīgu pannu uz augsta karstuma. Apsmērējiet vistas gaļu ar eļļu, pēc garšas pievienojiet garšvielas, cepiet, līdz tā kļūst zeltaina, vienreiz pagriežot (2-3 minūtes no katras puses). Izņemiet no pannas un nolieciet malā. Pievienojiet pannā speķi, apcepiet, līdz tas kļūst zeltains (1-2 minūtes). Atgrieziet vistu pannā, pārceliet pannu uz cepeškrāsni un cepiet, līdz vistas gaļa ir pilnībā pagatavota (10-15 minūtes).
  • Tikmēr vāriet olas katliņā ar verdošu ūdeni, līdz tās ir gatavas pēc jūsu gaumes (vidēji vārītas 7-8 minūtes). Izņemiet un atsvaidziniet, nosusiniet, nomizojiet, pārgrieziet uz pusēm un atlieciet malā.
  • Vāra kukurūzas graudus katliņā ar verdošu sālītu ūdeni, līdz tie kļūst mīksti (3-4 minūtes), notecina, atsvaidzina un atliek malā.
  • Sinepju mērcei sastāvdaļas saputojiet bļodā, lai tās apvienotos. Atlieciet malā.
  • Vistas gaļu sagrieziet šķēlēs un rupji sagrieziet speķi. Pārējās sastāvdaļas (izņemot Roquefort un maurlokus) sadaliet bļodās, uzliekot vistas gaļu un speķi. Izkaisiet Roquefort un maurlokus, pārkaisiet ar mērci, pēc garšas pievienojiet garšvielas un pasniedziet.

3. Santorini salāti

Sastāvdaļas

  • 125 ml augstākā labuma olīveļļas (½ glāzes)
  • Smalki sarīvēta 1 citrona miziņa un sula
  • 1 saspiesta ķiploka daiviņa
  • ½ tējkarotes kaltēta grieķu raudenes
  • 6 anšovu filejas
  • 4-6 plānas šķēles brūnas vai rudzu maizes ar skābētu mīklu
  • 3 vīnogās nogatavojušies vai vīnogu šķirnes tomāti, sagriezti plānās šķēlītēs
  • 1 Libānas gurķis, sagriezts plānās šķēlītēs
  • ½ glāzes piparmētru, saplēstas
  • ½ glāzes lapu pētersīļu, sagrieztu
  • ½ glāzes dilles, sagrieztas
  • 1 salātu sīpols, sagriezts plānās šķēlītēs
  • 2 ēdamkarotes mazo kaperu sālījumā, noskaloti
  • 2 ēd.k. raudenes
  • 40 gm kefalotiri vai pecorino, rīvēti vai sasmalcināti

Pagatavošana

  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200C. Sajauc 60 ml olīveļļas, citrona miziņu un sulu, ķiploku, oregano un 1 smalki sagrieztu anšovu, pēc garšas pievieno garšvielas.
  • Apsmērē maizi ar atlikušo olīveļļu un labi pasūda. Izvietojiet maizi uz cepeškrāsns paplātes, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep, līdz maize kļūst zeltaina un kraukšķīga (6-7 minūtes), pēc tam atdzesē.
  • Bļodā samaisa pārējās sastāvdaļas, izņemot sieru, pārlej pusi mērces, pievieno garšvielas pēc garšas un samaisa. Izkārtojiet uz šķīvja apgrauzdēto maizi, uzberiet salātus, pārkaisa ar sieru, pārlejiet ar atlikušo mērci un pasniedziet.

4. Augļu-salātu Punch

Sastāvdaļas

  • ¼ kubiņos sagriezta arbūza
  • 2 nektarīni, sagriezti šķēlēs un tad pārgriezti uz pusēm
  • 1 mango, sagriezts kubiņos
  • 1 zeltaini kivi, sagriezts kubiņos
  • Piparmētru lapas, pasniegšanai

Punch sīrups

  • 400 ml karstas stipras melnās tējas, piemēram, Darjeeling.
  • 250 gm pūdercukura
  • Ledus gabaliņi
  • 150-200 ml oloroso šerija
  • 3 pasifloru augļu mīkstums

Pagatavošana

  • Apvienot augļus lielā bļodā un ievietot ledusskapī, lai atdzesētu.
  • Lai pagatavotu punša sīrupu, bļodā sajauc tēju un cukuru un maisa, līdz izšķīst, tad pievieno ledu, šeriju pēc garšas un pasifloru, un maisa, līdz tas apvienojas. Ievietojiet ledusskapī un laiku pa laikam maisiet, līdz atdzesē (20 minūtes).
  • Pārlej augļus ar punša sīrupu, papildini ar piparmētru un pasniedz atdzesētu.

5. Jūras aļģu salāti Wakame

Sastāvdaļas

  • 20 g žāvēta wakame (skatīt piezīmi)
  • 2 ēdamkarotes rīsu etiķa
  • 2 ēd.k. vieglas sojas mērces
  • 2 tējkarotes grauzdētu sezama sēklu
  • 1-2 tējkarotes čilli pulvera vai čilli pārslas pēc garšas
  • 1 tējkarote cukura

Pagatavošana

  • Žāvētu wakame uz 10-20 minūtēm iemērciet remdenā ūdenī, lai atjaunotos. Nosusiniet un nogrieziet no wakame cieto centrālo muguriņu, ja tāda ir, blanšējiet karstā ūdenī, lai mīkstinātu, un atsvaidziniet aukstā ūdenī, lai uzlabotu krāsu. Aptiniet wakame absorbējošā papīrā, lai no tā izdalītos mitrums, un pēc tam rupji sasmalciniet.
  • Sakombinējiet wakame bļodā, samaisiet ar etiķi, soju, čilli, sezama sēklām un cukuru un nekavējoties pasniedziet.