5 Veģanu receptes
- Krēmveida vegānu makaroni
- Bolonēzes spageti
- Krēmveida makaronu Pomodoro
- Vegānu tacos
- Fajita Veggies
Krēmveida vegānu makaroni
Sastāvdaļas
- 2½ tases mazu čaumalu makaronu
- 1 ēdamkarote augstākā labuma olīveļļas
- 1 mazs dzeltens sīpols, sasmalcināts
- 5 tases brokoļu ziedi, sasmalcināti kātiņi un lapas (kātiņus atstājiet atsevišķi)
- ¼ tases grauzdētu priežu riekstu
- citrona šķēles pasniegšanai
Krēmveida vegānu makaronu mērce:
- 1½ tases vārītu, nosusinātu un noskalotu balto pupiņu
- ¼ tases dārzeņu buljona, pēc vajadzības vairāk
- 3 ēdamkarotes svaigas citrona sulas
- 2 ēdamkarotes augstākā labuma olīveļļas
- ¼ glāze uzturvielu rauga*
- 1 sasmalcināta ķiploka daiviņa
- ¼ tējkarotes sīpolu pulvera
- ½ tējkarotes jūras sāls
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
2. Bolonēzes spageti
Sastāvdaļas
- 2 ēdamkarotes augstākā labuma olīveļļas
- ½ dzeltenā sīpola, sagriezta kubiņos, apmēram 1 glāze
- 1 vidēji liels burkāns, sagriezts kubiņos
- 4 tasītes sasmalcinātu kremini sēņu
- 1 ēdamkarote sasmalcināta rozmarīna
- ½ glāzes sasmalcinātu valriekstu
- 2 sasmalcinātas ķiploka daiviņas
- 1 ēdamkarote balzametiķa
- 1 ēdamkarote tamari
- 1 14 unču kanna uz uguns grauzdētu kubiņos sagrieztu tomātu
- 1 1/2 glāzes vārītu brūno vai zaļo lēcu*
- 1 ēdamkarote tomātu pastas
- 1 tējkarote žāvēta salvija
- 1 glāze uz pusēm sagrieztu ķiršu tomātu
- 8 unces spageti
- 1 glāze sagriezta svaiga bazilika, pēc izvēles
- ½ tases grauzdētu priežu riekstu
- sarkano piparu pārslas
- sasmalcināts pekorino siers, izlaist, ja vegāns
- jūras sāls un svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana
- Uzkarsē eļļu lielā pannā uz vidējas uguns. Pievienojiet sīpolu un burkānu, kā arī šķipsniņas sāls un piparu un vāriet, līdz tie kļūst mīksti, apmēram 3 minūtes. Pievienojiet sēnes, pievienojiet vēl vienu šķipsniņu sāls un vāriet, kamēr tās kļūst mīkstas, tikai laiku pa laikam samaisot, vēl apmēram 8 minūtes.
- Iemaisa rozmarīnu. Atstumiet visu pannas malā, lai atbrīvotu vietu valriekstiem. Pievienojiet sasmalcinātus valriekstus un apgrauzdējiet tos apmēram 30 sekundes, pēc tam visu kopā samaisiet. Iemaisa ķiplokus, tad pievieno balzamiko etiķi un tamari un samaisa. Pievienojiet tomātus, lēcas, tomātu pastu, salviju un svaigus ķiršu tomātus un samaisiet.
- Samaziniet siltumu un vāriet 20 līdz 30 minūtes, līdz mērce sabiezē. Garšojiet pēc garšas.
- Uzkarsē lielu katlu ar sālītu ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai. Sagatavojiet makaronus saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma, vārot, līdz tie ir al dente. Nosusiniet un pievienojiet makaronus pannai ar mērci.
- Pasniedziet ar svaigu baziliku, priežu riekstiem, šķipsniņām sarkano piparu pārslu un pecorino sieru, ja vēlaties.
3. Krēmveida makaronu Pomodoro
Sastāvdaļas
Pamata marinara
- 1 ēdamkarote augstākā labuma olīveļļas
- 3 ēdamkarotes smalki sasmalcinātas šalotes
- 1 liela ķiploka daiviņa, smalki sasmalcināta
- ¼ tējkarotes jūras sāls
- Svaigi malti melnie pipari
- 1 14 unču kanna sasmalcinātu tomātu
- 1 tējkarote balzametiķa
- ⅛ tējkarote niedru cukura
- Šķipsniņa žāvēta raudenes
- Šķipsniņa sasmalcinātu sarkano piparu pārslu
Krēmīgā tomātu mērce
- ¼ tases neapstrādātu Indijas riekstu* (skatīt piezīmi)
- ½ ēdamkarotes tomātu pastas
- ¼ glāzes ūdens
- ¼ glāze ūdens makaroniem
- ¼ līdz ½ tējkarotes jūras sāls
Makaronu pagatavošana
- 10 unces rigatoni
- Īpaši tīra olīveļļa, lai apsmidzinātu
- 2 vidēji lielas cukini, sagrieztas plānās pusmēness šķēlītēs
- 2 ēdamkarotes svaigu timiāna lapu
- 2 nosusinātas Mutti ķiršu tomātu bundžas, 14 unču tilpuma, nosusinātas
- 6 glāzes spinātu vai spinātu un rukolas maisījuma
- ¼ tases sasmalcinātu pētersīļu vai sagriezta bazilika
- Jūras sāls un svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana
- Pagatavojiet marināras mērci: Uzkarsē olīveļļu nelielā katliņā uz lēnas uguns. Pievienojiet šalotes, ķiplokus, sāli un dažus maltus melnos piparus un vāriet 3 minūtes, bieži maisot. Pievieno tomātus un to sulas, balzametiķi, cukurniedru cukuru, oregano un sarkano piparu pārslas. Apklājiet un uz lēnas uguns vāriet 20 minūtes, laiku pa laikam maisot.
- Pagatavojiet krēmveida mērci: Pievienojiet marināru blenderī kopā ar Indijas riekstiem, tomātu pastu, sāli un ¼ glāzes ūdens. Sajauciet līdz viendabīgai masai. Atlieciet malā līdz lietošanas gatavībai. Pirms pasniegšanas iemaisa ¼ glāzes karsta makaronu vārīšanas ūdens, lai to atdalītu un tā labi pārklātu makaronus.
- Makaronu vāriet lielā katlā ar sālītu verdošu ūdeni saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma vai līdz brīdim, kad makaroni ir al dente.
- Kamēr makaroni vārās, uzkarsē dāsnu pilienu olīveļļas nelīpošā pannā uz vidējas uguns. Pievienojiet cukini, timiānu, lielu šķipsniņu sāls un piparu. Apcep, laiku pa laikam maisot, līdz viegli apbrūnē, apmēram 3 minūtes. Pievienojiet tomātus, samaziniet karstumu līdz zemam un gatavojiet vēl 2 līdz 3 minūtes vai līdz karstuma pakāpei. Pievienojiet spinātus un viegli samaisiet, līdz tie nokūst. Pēc garšas pievienojiet sāli un piparus.
- Ielieciet makaronus atsevišķās bļodiņās, pievienojiet krēmveida mērci un samaisiet. Sadaliet dārzeņus bļodiņās un papildiniet ar pētersīļiem vai baziliku. Garšojiet pēc garšas un pasniedziet.
4. Vegānu tacos
Sastāvdaļas
Mango avokado salsa
- 2 tases mizota un kubiņos sagriezta mango, apmēram 2 vidēji lieli gabaliņi.
- 1 vidēji nogatavojies avokado, sagriezts kubiņos.
- ¾ tases kubiņos sagriezta sarkanā sīpola
- ½ glāzes kubiņos sagriezta gurķa
- 3 ēdamkarotes svaigas apelsīnu sulas
- 3 ēdamkarotes svaigas laima sulas
- ½ glāzes koriandra, smalki sagriezta
- Jūras sāls
Jamaikas džerka garšviela
- 1½ tējkarotes sīpolu pulvera
- 1 tējkarote saldās vai asās paprikas
- 1 tējkarote svaigi maltu melno piparu
- 1 tējkarote kaltēta timiāna
- ½ tējkarotes maltu garšvielu
- ½ tējkarotes maltu ķimeņu
- ¼ tējkarotes kajēnas piparu
- ¼ tējkarotes malta kanēļa
- ¼ tējkarotes muskatrieksta
Jackfruit
- 2 (20 unču) kārbas džekfrūtu sālījumā vai ūdenī
- 2 ēdamkarotes augstākā labuma olīveļļas
- 6 sīpoli, baltās un gaiši zaļās daļas, sagrieztas šķēlītēs
- 4 ķiploku daiviņas, sasmalcinātas
- 1½ collas gabaliņš svaiga ingvera, sarīvēts
- 1 habanero, serrano vai jalapeño pipari, sasmalcināti
- 2 ēdamkarotes kokosriekstu cukura vai agaves nektāra.
- 2 ēdamkarotes tomātu pastas
- ¼ tases tamari
- 3 ēdamkarotes svaigas laima sulas
- 12 kukurūzas tortiljas, apgrauzdētas vai sasildītas
Pagatavošana
- Pagatavojiet mango un avokado salsu. Vidēji lielā bļodā sajauciet mango, avokado, sīpolu, gurķi, apelsīnu sulu, laima sulu un koriandru un viegli samaisiet. Pēc garšas pievieno sāli.
- Pagatavojiet jamaikiešu džerka garšvielu. Nelielā bļodiņā sajauciet visas garšvielas kopā.
- Sagatavojiet džekfrūtu: Iztukšojiet konservēto džekfrūtu un viegli noskalojiet zem ūdens, nokratot lieko ūdeni. Ar pirkstiem izņemiet resnos serdes gabaliņus un atdaliet tos tā, lai tie atgādinātu sasmalcinātu cūkgaļu.
- Lielā katlā uzkarsē eļļu uz vidējas uguns. Pievienojiet sīpollokus un 1 līdz 2 minūtes apcepiet, līdz tie kļūst brūni. Pievienojiet ķiplokus, ingveru un čili piparus un vāriet 1 minūti, bieži maisot, lai nepieļautu sadegšanu. Pievienojiet visas Jamaikas džekas garšvielas, samaisiet, lai tās pārklājas, un, nepārtraukti maisot, vāriet 30 sekundes, līdz tās kļūst ļoti smaržīgas.
- Pievienojiet sasmalcinātus džekfrūtus, kokosriekstu cukuru, tomātu pastu, tamari un laima sulu. Labi samaisa. Ielej 1/2 glāzes ūdens un vēlreiz samaisa. Noklājiet un vāriet 20 minūtes, laiku pa laikam maisot.
- Pasniedziet džekfrūtu ar tortiljām un mango avokado salsu.
5. Fajita Veggies
Sastāvdaļas
- 3 dažādu krāsu paprikas, nomizotas un sagrieztas sloksnēs
- 3 portobello sēnes, nomizotas un noslaucītas.
- 1 sarkanais sīpols, sagriezts šķēlēs
- 2 ēdamkarotes avokado eļļas
- 2 sasmalcinātas ķiploka daiviņas
- ½ tējkarotes čili pulvera, vairāk pēc garšas
- ½ tējkarotes ķimenes
- ½ tējkarotes jūras sāls, vairāk pēc garšas
- Šļaksts balzametiķa
- 2 laimi, sagriezti šķēlēs
- Svaigi malti melnie pipari
Pasniegšana:
- 8 miltu vai kukurūzas tortiljas
- Gvakamole vai avokado šķēles, izspiestas ar laima
- Marinēti jalapeños vai šķēlēs sagriezti jalapeños
- kubiņos sagriezti tomāti vai Pico de Gallo
- koriandrs
- Tomatillo Salsa vai ananāsu Salsa