Ziema ir lielisks laiks, lai izbaudītu visus gardos augļus un dārzeņus, kas ir sezonā. Citrusaugļi, piemēram, apelsīni un greipfrūti, ir pašā plaukumā, tāpat kā ziemas kabači un sakņu dārzeņi. Tāpēc tie ir ideāli piemēroti salātiem, kas var būt lielisks veids, kā piešķirt ziemas ēdieniem krāsu un garšu. Ziemas salātu receptēs var iekļaut tādas sastāvdaļas kā grauzdēti saldie kartupeļi, žāvētas dzērvenes un grilēta vistas gaļa. Vieglākiem salātiem izmēģiniet zaļumu maisījumu ar sasmalcinātu fenheli un grauzdētām pistācijām. Ja vēlaties ko sātīgāku, papildiniet spinātu lapas ar grilētu steiku un kubiņos sagrieztu avokado. Lai kādas sastāvdaļas jūs izvēlētos, salāti ir lielisks veids, kā izbaudīt labāko, ko ziema piedāvā.
5 salātu receptes ziemai
- Kāpostu salāti ar āboliem un grauzdētām mandelēm
- Vidusjūras grilēti vistas salāts
- Saldo kartupeļu salāts
- Ceptu biešu salāti ar kazas sieru un valriekstiem
- Briseles kāpostu salāti ar parmezānu
1. Kāpostu salāti ar āboliem un grauzdētām mandelēm
Sastāvdaļas
- 1/2 c. olīveļļas
- 1/4 c. sarkanvīna etiķa
- 1/4 c. svaigi spiesta apelsīnu sula
- 2 ēd.k. sasmalcināta šalotes
Salātu pagatavošanai
- Svaigi malti melnie pipari Salātiem
- 2 lieli kāpostu saišķi, no kuriem izņemtas un rupji sagrieztas ribas.
- 1 ābols, sagriezts plānās šķēlītēs
- 1/2 c. žāvēti ķirši
- 1/2 c. grauzdētas šķēlēs sagrieztas mandeles
- 1/4 c. sasmalcinātas fetas
Pagatavošana
- Vidēji lielā bļodā sajauc olīveļļu, sarkanvīna etiķi, apelsīnu sulu un šalotes. Garšojiet ar sāli un pipariem.
- Lielā bļodā samaisa kāpostus, ābolus, ķiršus un mandeles.
- Samaisiet ar mērci un pasniedziet ar fetas salātu.
2. Vidusjūras grilēti vistas salāts
Sastāvdaļas
- 2 vistas krūtiņas bez kauliem un ādas (apmēram 1 1/4 mārciņas)
- 1 tējk.malts koriandrs1 tējk.
- žāvēta raudene
- Košera sāls
- 5 ēd.k. Svaigi malti melnie pipari
- 4 ēd.k. augstākā labuma olīveļļas
- 1 ēd.k. sarkanvīna etiķa
- 4 svaigi sasmalcinātu pētersīļu
- 3 sasmalcinātas romiešu selerijas
- 1 c. Persijas gurķi, sagriezti plānās šķēlītēs
- 2 uz pusēm sagriezti vīnogu vai ķiršu tomātiņi
- 4 oz. avokado, sagriezts šķēlītēs
- 1/2 c. fetas, sasmalcināta
- Kalamata olīvas bez kauliņiem, sagrieztas uz pusēm
Pagatavošana
- Uzkarsējiet grilu līdz vidēji augstam. Garšojiet vistas gaļu ar koriandru, raudeni, sāli un pipariem. Grilējiet uz grila, piesedzot un pagriežot pusceļā, līdz gaļa ir nedaudz apdegusi un, ar termometru pārbaudot krūtiņas resnāko daļu, tā sasniedz 165ºF, 18-22 minūtes. Ļaujiet atpūsties vēl 5 minūtes, pēc tam sagrieziet šķēlēs.
- Tikmēr pagatavojiet mērci. Nelielā bļodiņā saputojiet olīveļļu, sarkanvīna etiķi un pētersīļus, pievienojiet sāli un piparus.
- Sadaliet salātus, gurķus, tomātus, avokado, fetas un olīvas četrās bļodās. Uzliek šķēlītēs sagrieztu vistas gaļu un pārlej ar mērci.
3. Saldo kartupeļu salāts
Sastāvdaļas
- 3 lieli, mizoti un kubiņos sagriezti saldie kartupeļi (apmēram 2 kg)
- 1 ēd.k. neliels sarkanais sīpols, plānās šķēlītēs sagriezts pusmēness formā
- 2 augstākā labuma olīveļļas
- Sāls
- 1/2 c. Svaigi malti melnie pipari
- 1/2 c. žāvētas dzērvenes
- 1/4 c.sasmalcinātas fetas
- svaigi sasmalcinātu pētersīļu
Mērcei
- 2 ēd.k.
- 2 ēd.k. ābolu sidra etiķis
- Dižonas sinepes
- medus
- zemes ķimenes
- maltas paprikas
- augstākā labuma olīveļļas
Pagatavošana
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 400°. Uz lielas cepešpannas ar malām iemērc saldos kartupeļus un sarkanos sīpolus eļļā, tad pievieno sāli un piparus.
- Vienādās kārtās tos vienmērīgi izklājiet uz loksnes. Cep, līdz mīksti, apmēram 20 minūtes. Ļauj atdzist 10 minūtes, tad pārnes uz lielu bļodu.
- Tikmēr pagatavojiet mērci: Nelielā bļodiņā vai vidējā šķidruma mērglāzē sajauc etiķi, sinepes, medu un garšvielas. Pakāpeniski ielej eļļu, nemitīgi putojot, līdz emulsijas izveidojas. Garšojiet ar sāli un pipariem.
- Saldos kartupeļus samaisa ar mērci, dzērvenēm, fetas un pētersīļiem. Pasniedz siltu vai istabas temperatūrā.
4. Ceptu biešu salāti ar kazas sieru un valriekstiem
Sastāvdaļas
Biešu cepšana
- 1 kg vidēja lieluma bietes nomazgājiet, bet nemizojiet.
- 2 ķiploka daiviņas sasmalcinātas
- daži timiāna zariņi
- sarkanvīna etiķis
- olīveļļa
- sāls un pipari
- 60 ml (1/4 glāzes) ūdens
Salātu pagatavošana
- 3 ēdamkarotes valriekstu eļļas
- 1 ēdamkarote sarkanvīna etiķa
- sāls un pipari
- 1 kg grauzdētu biešu
- 150 g rukolas lapu (6 glāzes)
- 150 g (2/3 glāzes) kazas siera
- 40 g (1/3 glāzes) grauzdētu sasmalcinātu valriekstu
Pagatavošana
Biešu cepšana
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180C
- Ielieciet bietes, ķiploku daiviņas un timiānu cepamajā traukā.
- Paplātei pievieno nedaudz sarkanvīna etiķa un bietes aplej ar olīveļļu.
- Garšojiet ar sāli un pipariem.
- Cepšanas trauka apakšā ielej ūdeni.
- Pārklājiet cepamo trauku ar foliju, pārliecinoties, ka tā ir labi noslēgta, un ievietojiet iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī uz 45 minūtēm.
- Bietes ir gatavas, kad metāla dakšiņa viegli izslīd cauri vidum.
- Izņem no cepeškrāsns un ļauj nedaudz atdzist.
- Ar pirkstiem, nedaudz piespiežot, pārbīdiet bietes, lai noņemtu mizas. Tām vajadzētu viegli noslīdēt.
- Salātus pagatavo, kamēr bietes vēl ir siltas.
Salātu pagatavošana
- Lielajā bļodā sakult kopā valriekstu eļļu un sarkanvīna etiķi.
- Garšojiet ar sāli un pipariem.
- Vēl siltas ceptās bietes sagriež 2 cm kubiņos un iemaisa mērcē. Rūpīgi samaisa, lai bietes pilnībā pārklājas ar mērci, un ļauj pilnībā atdzist.
- Sakārtojiet rukolu uz servēšanas šķīvja, pēc tam bietes ar karoti ieklājiet rukolas lapu vidū.
- Uz bietēm virsū saberzt kazas sieru.
- Virs kazas siera izkaisīt valriekstus.
- Pasniedziet.
5. Briseles kāpostu salāti ar parmezānu
Sastāvdaļas
- 5 ēd.k.
- 5 ēd.k. augstākā labuma olīveļļas
- 5 ēd.k. citrona sulas
- 1/4 c. svaigi sasmalcinātu pētersīļu
- Sāls
- 2 lb. svaigi malti melnie pipari
- 1/2 c. Briseles kāposti, pārgriezti uz pusēm un sagriezti plānās šķēlītēs (apmēram 8 tasītes)
- sasmalcinātas grauzdētas mandeles
1/2 c. - granātābolu sēklas
- Sasmalcināts parmezāns, pasniegšanai
Pagatavošana
- Vidēji lielā bļodā sakult olīveļļu, citrona sulu, pētersīļus, 2 tējkarotes sāls un 1 tējkaroti piparu, līdz maisījumam.
- Pievienojiet Briseles kāpostus un samaisiet, līdz pilnībā pārklājas.
- Pirms pasniegšanas ļaujiet nostāvēties, ik pa laikam pārmetot, vismaz 20 minūtes un ne ilgāk kā 4 stundas.
- Pirms pasniegšanas salocīt mandeles un granātābolu sēklas un dekorēt ar sasmalcinātu parmezānu.